fredag 27 februari 2015

IRL frågor

Tycker ni att pappan tar tillräckligt mycket ansvar eller gör han rätt som låter Elias vara 
ifred när Elias säger att han inte vill ha hans hjälp?
Jag förstår att han kanske inte vill pressa Elias för att berätta vad som har hänt men efter att ha sett att det fortsätter borde han försöka prata med Elias eller be honom prata med någon annan. På så sätt skulle hans pappa visa att han bryr sig.

Vilka scener minns eleverna där de vuxna sviker Elias?
- När hans pappa på ett sätt ignorerar att han mår dåligt.
- Rektorn visste egentligen om vad som hade hänt men tog inte tag i det eftersom Elias inte ville berätta något mer.
- När Elias blir utsatt i korridoren är det ingen som säger till och troligen måste det varit någon vuxen i närheten som kunde gripit in.
- Hans mamma som har lämnat honom och inte ens kommer och hälsar på när han ligger på sjukhuset.
- Bildläraren som tvingade Elias att kolla på Agnes när han inte ville.

Varför tror ni att Elias inte vill be om hjälp från vuxenvärlden?
Han kanske skäms för att han har blivit mobbad så länge och tror att det inte finns någon hjälp vuxna kan ge honom. Dessutom ser men att hans pappa inte verkar ta tag i hur Elias mår och det kan få Elias att känna att ingen annan skulle bry sig heller.

Vad kunde skolan ha gjort annorlunda för att förhindra mobbningen av Elias?
Rektorn tog knappast tag i det som hände och de tre personerna som startade det hela i korridoren fick någon skuld och Elias fick ingen hjälp. Även fast Elias inte ville säga något kunde rektorn fråga andra människor som var där när det hände, t.ex killen och tjejen som hjälpte honom i slutet av filmen vad som hände.

Är det problematiskt att visa ungdomar på film som är kapabla till att vara elaka och 
bejaka deras mörka sidor?
Nej det tycker jag inte. Jag tror att det visar de som utsätter andra för mobbning hur det ser ut och känns mot den som blir utsatt. 

Är det någonsin rätt att hämnas på någon som skadat en? När, i så fall, och varför?
Det beror på hur man vill hämnas men jag tycker ändå att man istället ska försöka prata om det för att hämnd kan göra saker sämre.

Är det rätt av Agnes att droga Elias? Kan det räknas som självförsvar?
Det är inte självförsvar eftersom Elias redan hade slutat och Agnes kompis höll redan på att slå honom osv. Ifall Elias fortfarande var på Agnes och ingen annan hade hjälpt henne hade det varit mer förståndigt men ändå fel och onödigt.

Tycker ni att Elias och hans pappas plan är bra? Är det rätt eller fel av dem att tvinga fram 
känslor av empati hos mobbarna genom att låtsas begå självmord? Hur kunde de ha agerat 
annorlunda för göra Elias situation bättre?
Jag tyckte att planen var bra eftersom det visade mobbarna vad som kan hända ifall de skulle fortsätta. Att prata med vuxna osv angående mobbning brukar oftast inte hjälpa och därför behöver man ibland göra lite grövre saker för att ungdomar ska förstå att det är fel.

Vad tror ni var Elias motiv till att låtsas begå självmord?
Han hade blivit utsatt för mobbning så länge att han troligen var trött på det och ville få slut på det. Det fanns inte så mycket annat man kunde göra och dessutom ville ha lära de som utsatt honom för mobbing en läxa.

torsdag 26 februari 2015

Artikel och reportage

Artikel
a) Håller med artikeln, kan vara smart men det håller inte i längden. Man kan fortfarande komma åt det via telefonen ändå. Så det stoppar ingenting egentligen. Det är inte hållbart i längden.

b) Rubrik, underrubriker, bild+byline, brödtext, byline på texten.

c)
1. Kränk inte andra.
2. Ge inte ut för mycket personlig information.
3. Träffa inte människor som du träffat enbart på nätet.
4. Skicka inte utmanande bilder till andra.
5. Snacka mer på riktigt än via nätet.

-Clara, Milena, Sofie, Josefin och Emil


Reportage
a) Prata med barn redan från början om att det är fel. Dessutom kan man försöka att inte skapa sidor som t.ex. ask.fm där man kan vara anonym för den möjligheten gör så att andra vågar skriva mer taskiga saker än vad de skulle våga ifall deras namn var synligt.

b) Rubrik, ingress, brödtext, mellanrubriker, bilder och bildtexter finns med. Det är längre än en artikel och har en mer personlig stil. Den är inte heller baserad på en direkt händelse utan nämner något som är viktigt. Det finns dessutom en faktaruta som är vanligt för reportage.

c) 
- Hela 16 procent av landets 10-åringar har blivit drabbade av nätmobbning.
- Lärare och andra vuxna tyckte inte att en undersökning kring detta behövdes då de trodde att så små bar inte blir utsatta.
- Det visade sig att fler yngre barn (t.ex. i 10 års åldern) blir mobbade på nätet än barn som går på högstadiet.
- Mobbningen på nätet handlar ofta om bilder eller filmer som sprids på nätet. 
- Det kan också handla om kommentarer och hot som sprids genom sms eller på olika hemsidor på internet.
- Det är svårt att se vem och hur många som har sett t.ex ett videoklipp och det kan kännas väldigt jobbigt för den utsatta som inte kan ta bort klippet från internet.
- Det är fler flickor än pojkar som blir utsatta för nätmobbning. 
- Mobbningen handlar för det mesta om utseende och det visar sig att de som blir utsatta har en mycket sämre syn på sig själva och sina kroppar.
- Nätmobbningen hänger ofta ihop med det som händer på rasterna i skolan och på barnets fridtid. 
- Mobbning i allmänhet är fel och man borde både som barn och vuxen göra sitt bästa för att försöka minska och i bästa fall få slut på det.




fredag 6 februari 2015

Uppkomst av ljus - labb

Uppgift:
Hur uppkommer ljus?
Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Vad används detta till?

Hypotes:
Jag tror att ljus uppkommer när en elektron hoppar från sin bana till en annan bana och sedan hoppar tillbaka, vilket då sker när ett ämne värms upp. Vilket ljus som uppkommer beror på vilken bana elektronen hoppar tillbaka till.  Olika ämnen ger olika spektrum eftersom olika ämnen har olika egenskaper uppkommer olika sorters spektrum.  Jag tror att detta används för att analysera olika ämnen och deras egenskaper osv. 

Materiel:
lysrör med olika sorters gaser
 glödlampa
 högspänningskälla
stativ
spektroskop
färgpennor

Utförande:
1. Använd ett spektroskop och titta på en glödlampa. Rita av spektrumet. Gör likadant med ett lysrör. Jämför utseendet på dem. Vad kan det vara som är orsaken?
2. Titta på lysrören med olika sorters gaser och rita av dess spektrum. Varför blir de olika?

3. Avgör vilken gas de hemliga röret innehåller!

Resultat:

Slutsats:
Svara på frågorna 
Hur uppkommer ljus?
Det är atomerna som sänder ut ljuset. Det händer när elektronen hoppar från innersta banan till en bana längre ut och sedan hoppar tillbaka. När den är på den yttre banan vill den tillbaka och ger ifrån sig energi, en blixt eller ett ljus.  Beroende på vilken bana den hoppar till bildas olika typer av ljus. På bana ett avger atomen ultravioletta strålar, bana 2 avger den synligt ljus och på bana tre uppstår infrarött ljus. 

Varför ger olika ämnen olika spektrum?
Hur spektrumet ser ut beror helt på atomens uppbyggnad just för att elektronerna hoppar mellan olika banor. Det finns olika många elektroner i olika ämnen och därför ändras spektrumet beroende på ämne, elektronerna hoppar olika mycket. Varje grundämne utsänder ett eget specifikt spektrum.

Varför uppkommer olika typer av spektrum(linje-, band- och kontinuerligt spektrum)?
Det beror på hur atomerna ser ut. Finns de en och en i gasen får vi ett linjespektrum. Bildar atomerna molekyler får vi bandspektrum, alltså tunna linjer utan bredare band. Glödande metaller ger ett kontinuerligt spektrum då elektronerna rör sig fritt i metallen. 

Vad används detta till?
Spektroskopi som det heter används för att undersöka och analysera olika ämnen för att på så sätt få reda på t.ex. deras egenskaper. 

Kommentera din hypotes
Efter att ha läst sidorna i boken, letat upp noggrannare svar och utfört laborationen tycker jag att min hypotes stämde ganska bra. Svaren stämde nästan helt och det ända som saknades enligt mig var att jag kunde svarat lite mer utförligt och förklarat mer exakt vad jag menar. För övrigt tycker jag att min hypotes var ganska bra. 

Felkällor och förbättringar
- Ifall ljusröret man undersöker är sönder och inte ger ifrån sig tydligt eller rätt ljus för ämnet kan resultatet bli helt fel. För att slippa det får man se till att kolla så att allting fungerar innan man börjar undersökningen. 

- Andra ljus i rummet kan distrahera ögat så att man inte ser ordentligt vilka färger ämnet ger ifrån sig eller ser spektrum från andra ljuskällor. För att slippa detta ska man försöka ha det så mörkt som möjligt i rummet där undersökningen pågår och stänga av alla andra ljuskällor, på så sätt blir ljuset från ljusröret starkare och tydligare.

- Man missar någon av färgerna/ljusstaplarna eftersom man kollar snabbt/slarvigt eller får inte med det i spektroskopet p.g.a. kvalitén av det m.m. och får därför ett felaktigt resultat. För att slippa det ska man noggrant kolla varje ämne från varje håll för att inte missa något. Dessutom kan man försöka få tag på så bra och noggranna spektroskop som möjligt för bäst resultat.

- Ifall man är slarvig med att rita upp och skriva ner sina resultat kan undersökningen bli helt fel. Istället kan man anteckna och rita ner utseendet och färgerna medan man gör undersökningen för att sedan rita/skriva om det noggrant. Dock är det ofta svårt att rita ett helt perfekt spektrum med bara ögonmått och då kan man t.ex. försöka fotografera det genom spektroskopet. 

Användningsområde
Medicin - Behövs till bland annat strålningen som används i medicinska sammanhang men även andra saker som är viktiga inom medicin. 
Astronomi - Se vad stjärnor är uppbyggda av hjälp av deras ljus och emissionsspektrum.
Fysikalisk kemi - Undersökning av olika ämnen har ett karaktäristiskt absorbtions- eller emissionsspektrum.
Atomfysik - Studera ljuset och få en helt ny förståelse kring det.