måndag 13 maj 2013

HKK - Laga en egen måltid

Jag och Anton valde att laga lasange.
Vi skulle laga en måltid som innehåller köttfärs och tyckte att lasange var en bra rätt att laga.

Inköpslista:

Köttfärssås


61/2 Lök
150g köttfärs
1 msk matfett
1/4 buljongtärning  
1 msk tomatpure
2 dl krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm peppar
2 krm oregano


Ostsås

2 msk vetemjöl
3 1/2 dl mjöl
1 dl riven ost
1 krm salt
1/2 krm  peppar

5 lasangplattor

Till formen
1 tsk matfett

Till gratineringen
1/2 dl riven ost

Grönsaker
4  Sallada blad  
1 dl Majs
1/2 Gurka
1 Tomat


Start - Slut : 

Vi började med köttfärsen eftersom det är vad som tar längst tid. När köttfärsen nästan var klar började vi med ostsåsen. Därefter varvade vi köttfärs såsen, ostsåsen och lasangeplattorna. När vi hade lagt in lasagnen i ugnen fixade vi grönsakerna, dukade och diskade.  Efter ca 20 minuter var den klar.



Pris:
Vi fick det till ca 48 kr.



Lukt, utseende och smak:

Vår lasange var ganska god. Osten gav den en krämig konstisens och det var lagom mycket kryddor i den. Skulle jag göra det igen hade jag lagt i lite mer köttfärs eftersom man knappt kände av den.
Jag tyckte att vår lasange luktade väldigt gott och man blev väldigt sugen på att smaka när man kände lukten. Det luktade väldigt mycket ost på grund av ost såsen.
Lasagnen såg riktigt god ut. Den var pytte lite bränd på toppen men det gjorde inte mig så mycket.  Från sidorna såg man pastaplattorna och köttfärsen i ett fint mönster.



Tallriksmodellen:

1. I den första delen av tallriksmodellen använde vi oss av lasangeplattor som smakar ungefär som pasta. Och precis som vanlig pasta ger de mycket energi.
2. Vi tog med ganska mycket grönsaker även om det enda som fanns med i receptet var tomater eftersom vi ville få en så hälsosam måltid som möjligt. Grönsakerna innehåller vitaminer, fibrer och mineralämnen och ger även lite energi.
3.  Eftersom själva uppgiften var att laga en uppgift med köttfärs använde vi så klart det. Köttet ger mineralämnen och proteiner.


Matcirkeln:
grönsaker - tomat, majs, sallad, gurka
potatis & rotfrukter - lök, vitlök
bröd, mjöl, pasta & ris - lasangeplattor, mjöl
smör,  olja & margarin - matfett
mjölk & ost -  riven ost, mjölk
kött, fist & ägg - köttfärs

Tyvärr fick vi inte med frukt & bär delen. Nästa gång ska vi tänka på att kanske göra en fruktsallad till eller ta en frukt efter maten så att man får i sig allt man behöver.

Hälsa:
Vi tänkte ganska mycket på tallriksmodellen och matcirkeln. Vi försökte få med alla delar för att få en hälsosam måltid som samtidigt är god. Jag tycker att vi har lyckats ganska bra med det. Det enda vi inte hade med var frukt & bär vilket vi borde tänka på nästa gång.

Miljö:
Vi använde oss många av ekologiska varor för att få en måltid som är bra för miljön. Det fanns inte så mycket grönsaker vi tyckte om just den årstiden förutom lök så vi valde att använda oss av andra grönsaker utan att gå efter årstid. Vi kunde ha tänk lite mer på miljön men det blev lite svårt när vi hade så mycket att tänka på.

Ekonomi: 
Priset blev ca 50 kr för två portioner. Så alltså blir det ca 25 kr/person vilket är ganska billigt. Ifall man äter ute i en restaurang brukar det kosta något över 60 kr/person. Så alltså är det mer lönsamt att laga maten hemma än att äta ute. Jag tror att de dyraste varorna var köttfärsen och lasangeplattorna.

Jag tyckte att vårt arbete gick ganska bra. Vi samarbetade bra och hade bra ordning i köket. Vi blev klara i god tid med måltiden och hann diska innan vi började äta. Maten smakade bra och var väl tillagad. Jag tycker att vi har gjort ett bra arbete när det gäller hälsa och miljö. Jag är väldigt nöjd med detta arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar