onsdag 11 mars 2015

Ska man ge pengar till någon som tigger på gatan?

Ja, enligt pliktetiken
Som en pliktetiker vill man alltid följa alla regler för att man anser att det är det bästa. Enligt flera människor finns det en regel som säger att man alltid ska försöka hjälpa andra som har det sämre än en själv. Man kan inte alltid veta ifall en tiggare egentligen har det sämre eller bara låtsas för att tjäna pengar enkelt, men de har i varje fall en roll i samhället som verkar ”sämre” än de som har ett riktigt jobb. Genom att ge pengar till tiggaren kan man även hjälpa andra som t.ex. hans familj. Så att ifall pengarna går till rätt saker är det absolut en god gärning.

Nej, enligt pliktetiken 
Även som pliktetiker kan man tycka att det är fel att ge pengar till folk som tigger på gatan. Personen som inte väljer att ge pengar kan tycka att det är upp till var och en att utföra ett arbete för att tjäna pengar. Tiggeri är inget jobb och inget riktigt sätt att tjäna pengar på. Alltså kan man tycka att personen borde försöka göra något annat än att be om pengar.

Ja, enligt konsekvensetiken
Att ge pengar till en tiggare på gatan kan både ge positiva konsekvenser för en själv och tiggaren. Man själv får ett bättre samvete och känner att man har gjort något bra mot en människa som har det sämre. Människan som tigger får pengar som kan hjälpa honom med att köpa t.ex. mat för sin familj som har ont om pengar. 

Nej, enligt konsekvensetiken

Ifall man ger pengar som en tiggare slösar man sina egna pengar. Dessutom har man ingen aning vart pengarna senare går, ifall de faktiskt går till tiggaren och familjen eller ifall tiggeriet är organiserat. Ifall då pengarna går till det organiserade tiggeriet har man inte bara slösat sina pengar i onödan men pengarna går för det mesta inte heller till de som verkligen behöver pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar